Glasstårta med kola, choklad och jordnötter

En glasstårta för alla som gillar Snickers. Glassen får krämig konsistens tack vare kondenserad mjölk och jordnötssmör. Använd helst osaltade nötter, använder du salta måste de sköljas och torkas för att inte tårtan ska bli för salt.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 3 äggulor
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk - (397 g)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl jordnötssmör - rumsvarmt
  • 1 dl jordnötter - krossade

Botten

  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 krm bakpulver
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker

Fyllning och garnering

  • 50 g mörk choklad - (70 %)
  • 1 msk kokosolja
  • 1,5 dl kolasås
  • 1 dl jordnötter

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Tillsätt smör och sikta ner mjölblandningen. Rör om och bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna. Ta kakan ur formen.

  2. Diska formen och klä den med plastfolie. Vispa äggulor med den kondenserade mjölken. Vispa grädden. Rör ut lite av grädden med jordnötssmöret så att det blir krämigt. Blanda jordnötsgrädden med äggvispet och de krossade nötterna. Häll smeten i formen och frys ca 8 timmar.

  3. Fyllning och garnering: Smält choklad och kokosolja i mikro. Ta glassen ur formen när den är helt genomfryst. Lägg chokladkakan i botten på formen. Häll på hälften av kolasåsen och lägg på jordnötsglassen.

  4. Strö på nötterna och ringla över resterande kolasås och smält choklad.  Tårtan kan förvaras helt klar i frysen. Låt den stå framme ca 20 min innan de ska serveras. 

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!