Glasstårta på nötbotten

Vacker tårta med tre lager glass på en god nötbotten. Spritsa på gräddrosor med en stjärntyll och dekorera med färska bär.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Botten

  • 60 g pistaschnötter
  • 60 g mandel
  • 2 ägg
  • 0,5 dl honung
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)

Fyllning

  • 6 dl vispgrädde
  • 1,5 dl honung - flytande
  • 6 äggulor
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1,5 dl blåbärspuré - (mixade blåbär)
  • 1,5 dl hallonpuré - (mixade hallon)

Till garnering

  • 2 dl vispgrädde
  • 5 dl bär - färska, jordgubbar, hallon och blåbär.

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform cirka 20 centimeter i diameter. Smörj kanterna.

  2. Mixa nötterna. Vispa ägg och honung fluffigt. Blanda med nötterna och maizenan.

  3. Häll upp smeten i formen och grädda i cirka 20 minuter.

  4. Fyllning: Vispa upp grädden. Vispa honungen, äggulorna och vaniljpulver fluffigt. Vänd i grädden.

  5. Dela upp smeten i tre skålar. Blanda blåbärspuré i en, hallonpuré i en och låt den tredje vara som den är.

  6. Häll den med blåbärsfyllning i botten på formen. Sätt in den i frysen tills ytan börjar stelna något.

  7. Lägg på nästa lager med den vita vaniljfyllningen utan bär och sätt in i frysen tills den börjat stelna.

  8. Lägg på det sista lagret med hallonfyllning.

  9. Låt glasstårtan stå i frysen i minst 6 timmar eller över natten.

  10. Montering: Ta ut den 15 minuter före servering.

  11. Fyll en spritspåse med vispad grädde och spritsa på rosor med en stjärntyll. Garnera med färska bär.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök