Glace au four – recept på klassisk efterrätt

Recept på glace au four, alltså glasstårta du bakar i ugnen. Hoppa tillbaka till 70-talet i köket. Ät, njut och minns – eller testa för första gången.
Mitt Kök
Glace au four – recept på klassisk efterrätt
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 färdigköpt sockerkaksbotten - rund
  • 250 g hallon - halvtinade
  • 2 msk flädersaft - eventuellt eller citruslikör
  • 2 pkt vaniljglass - ½-liter gammaldags

Maräng

  • 5 äggvitor
  • 2 krm citronsaft - pressad
  • 1,5 dl strösocker

Till garnering

  • 0,5 dl mandelspån
  • 1 msk florsocker
  • ev vinbärsklasar - röda
  • mynta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på grill, 250 grader. Lägg sockerkaksbotten på ett ugnssäkert fat. Fördela hallonen på kakan, men inte ända ut i kanten. Droppa över flädersaften.

  2. Vispa äggvitor, citronsaft och hälften av sockret i en ren rostfri bunke till en fast smet. Tillsätt resten av sockret och vispa till en tjock blank marängsmet.

  3. Lägg glasspaketen bredvid varandra ovanpå hallon och sockerkaka. Skär till glassen så den inte sticker ut över sockerkaksbotten. Täck med marängsmeten – se till att ingen glass är synlig! Garnera med mandelspån och florsocker. Gratinera i nedre delen av ugnen tills marängen får färg. Passa noga! Servera genast! Lägg några klasar röda vinbär och myntablad runtom.

Vad tyckte du om receptet?

Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén

Recept från Mitt kök