Getostpaj med rödbetor, timjan, valnötter och honung
I kyl: 30 minuter
I ugn: 55 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Getostpaj med rödbetor, timjan, valnötter och honung är en festlig paj. Grädda pajdegen och rosta rödbetorna dagen före, sedan är det bara att göra klart pajen och grädda.
Ingredienser
-
100 g
smör
-
1,5 dl
grahamsmjöl
-
1,5 dl
vetemjöl
-
1 krm
salt
-
1 - 2 msk
vatten
Fyllning
-
600 g
betor
- blanda gärna röda, gula och polka-
-
1 msk
olivolja
-
0,5 tsk
salt
- + 0,75 tsk
-
1 krm
svartpeppar
- nymald + 1 krm
-
3
ägg
-
2 dl
crème fraiche
-
1 dl
mjölk
-
150 g
ost
- mild, riven
-
1 msk
honung
-
300 g
getost
Topping
-
1,5 dl
valnötter
-
sallad
- späd t ex röd ängssyra, rucola, mangold
-
kvistar
timjan
-
1 - 2 msk
honung
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200°. Arbeta samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet, lite i taget, och arbeta samman tills degen går ihop. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet och låt vila i kylen ca 30 min.
-
Skrubba betorna noga i ljummet vatten. Skär dem i mindre bitar eller skivor och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och strö över 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Rosta mitt i ugnen 15–20 min, tills de mjuknat något.
-
Vispa samma ägg, crème fraiche, mjölk, ost, honung, 3/4 tsk salt och 1 krm peppar.
-
Använd gärna en bit aluminiumfolie tryckt längs med kanterna som stöd under gräddningstiden. Förgrädda mitt i ugnen ca 15 min, ta bort folien efter 10 min. Ta ut pajskalet och varva betor och getost, spara lite till garnering, i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen 25–30 min.
-
Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Ta ut pajen och toppa den med späda salladsblad, valnötter, den sparade getosten, timjan och honung.