Getostpaj med kantarelltapenad

Recept på getostpaj. Franska smaker möter nordiska i en paj med getost och en tapenade av kantareller i stället för oliver.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

Botten

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g smör - kallt
  • 1 - 2 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 1 l kantareller - färska eller annan skogssvamp
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1,5 msk rosmarin - färsk, hackad
  • 1 krm strösocker
  • 4 ansjovisfiléer
  • 2 msk kapris
  • 2 tsk citron - pressad
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar - nymalen
  • 200 g getost

Gör så här

  1. Botten: Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse i cirka 1 timme.

  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i minst 30 minuter i kylen.

  3. Fyllning: Rensa och skär kantarellerna i små bitar. Mjukstek svampen på svag värme i olivolja i cirka 15 minuter. Hacka vitlöken. Tillsätt vitlök, rosmarin och socker och fräs ytterligare ett par minuter.

  4. Hacka ansjovis och kapris. Blanda i ansjovis, kapris och citron. Koka ihop någon minut.

  5. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

  6. Bred svampröran i det förgräddade pajskalet. Skiva osten och fördela över.

  7. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.

  8. Grädda pajen i mitten av ugnen tills den har fått fin färg, i cirka 40 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Caroline Hofberg Foto Ove Lindfors

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!