Gazpacho - spansk tomatsopppa

En svalkande soppa är en perfekt inledning på sommarmåltiden.

Lena Söderström
Gazpacho - spansk tomatsopppa
Gazpacho - klassisk spansk tomatsoppa Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 4 - 5 kvisttomater
  • 1 äpple
  • 0,67 slanggurka
  • 1,5 röd paprika
  • 1 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 5 dl tomatjuice
  • äppelcidervinäger
  • salt
  • paprikapulver

Garnering

  • 0,3 slanggurka
  • 2 tomater
  • 0,5 paprika
  • 3 msk persilja - hackad
  • istärningar
  • svartpeppar - nymalen

Gör så här

  1. Skålla, skala och skär tomaterna i klyftor. Skala, dela, kärna ur äpplet och skär det i bitar. Dela och kärna ur paprikan och skär den i bitar. Skala och hacka löken.

  2. Värm upp oljan i en gryta. Fräs löken i oljan cirka 3 min utan att den tar färg. Tillsätt äpplet, gurkan och paprikan och fräs 3-5 minuter, rör om då och då.

  3. Tillsätt tomaterna och låt koka (på låg temperatur) under lock cirka 10 minuter tills det är mjukt.

  4. Finfördela i matberedare eller med stavmixer. Späd soppan med tomatjuicen till önskad konsistens. Smaka av med vinäger, salt och paprikapulver. Låt svalna. Ställ kallt cirka 1-2 timmar.

  5. Hacka slanggurka, tomater och paprika till garneringen. Blanda det hackade med persiljan.

  6. Häll soppan i glasburkar eller soppskålar. Lägg i 1-2 istärningar. Toppa med de hackade grönsakerna. Peppra.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök