Recept från Mitt kök
Gazpacho - spansk tomatsopppa
En svalkande soppa är en perfekt inledning på sommarmåltiden.
Ingredienser
-
4 - 5
kvisttomater
-
1
äpple
-
0,67
slanggurka
-
1,5
röd paprika
-
1
gul lök
-
3 msk
olivolja
-
5 dl
tomatjuice
-
äppelcidervinäger
-
salt
-
paprikapulver
Garnering
-
0,3
slanggurka
-
2
tomater
-
0,5
paprika
-
3 msk
persilja
- hackad
-
istärningar
-
svartpeppar
- nymalen
Gör så här
-
Skålla, skala och skär tomaterna i klyftor. Skala, dela, kärna ur äpplet och skär det i bitar. Dela och kärna ur paprikan och skär den i bitar. Skala och hacka löken.
-
Värm upp oljan i en gryta. Fräs löken i oljan cirka 3 min utan att den tar färg. Tillsätt äpplet, gurkan och paprikan och fräs 3-5 minuter, rör om då och då.
-
Tillsätt tomaterna och låt koka (på låg temperatur) under lock cirka 10 minuter tills det är mjukt.
-
Finfördela i matberedare eller med stavmixer. Späd soppan med tomatjuicen till önskad konsistens. Smaka av med vinäger, salt och paprikapulver. Låt svalna. Ställ kallt cirka 1-2 timmar.
-
Hacka slanggurka, tomater och paprika till garneringen. Blanda det hackade med persiljan.
-
Häll soppan i glasburkar eller soppskålar. Lägg i 1-2 istärningar. Toppa med de hackade grönsakerna. Peppra.