Gazpacho med linser

Recept på gazpacho med linser. En härlig vitaminkick som passar en varm dag när man inte orkar laga mat. Linserna gör att soppan mättar bra och ger ett proteintillskott. En mixer behövs. Är det riktigt varmt är det gott med krossad is i soppan.

Gazpacho med linser
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 förp linser - röda eller gula (380 g)
  • 2 paprikor
  • 1 gurka
  • 1 förp tomater - hela (500 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 krm tabasco
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 1 rödlök
  • rödvinsvinäger - olivolja, salt, nymald svartpeppar

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Skölj linserna i kallt vatten och låt rinna av. Halvera och kärna ur paprikorna. Skär hälften av paprika och gurka i bitar. Lägg bitarna i en mixern. Skala och lägg i vitlöksklyftan. Tillsätt linser, tomater, 1 msk vinäger och tabasco.

  2. Koka upp 1 dl vatten och lös upp buljongtärningen. Tillsätt 1 dl kallt vatten. Häll buljongen i mixern och mixa slätt. Smaka eventuellt av med extra tabasco.

  3. Skala och tärna löken och blanda den med 2 tsk vinäger och 1 krm salt. Låt stå ca 5 min så blir löken mildare i smaken. Tärna resterande paprika och gurka. Blanda tärningarna med löken.

  4. Häll soppan i tallrikar eller skålar och strö i grönsakerna. Ringla över 1 msk olja i varje tallrik och strö på 1/2 krm peppar. Servera soppan med bröd. 

Kökstipset!

  1. Är mixerkannan liten kan man mixa i två omgångar.

Vad tyckte du om receptet?