Gazpacho i glas med chorizogrissini

Recept på gazpacho i glas med chorizogrissini. En perfekt gazpacho görs med  fräscha grönsaker, en kall kyl, och riktigt god olivolja.
Recept på gazpacho i glas med chorizogrissini.
Recept på gazpacho i glas med chorizogrissini. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • burk paprikor - hela grillade, (500 g)
  • 750 g tomater
  • 1 lök - färsk, liten
  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 1 chili - grön, t ex spansk peppar
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 msk rödvinsvinäger
  • 1,5 tsk salt
  • 2 dl vatten

Grissini, 32 pinnar

  • 80 g chorizosalami
  • 100 g manchego
  • 1,5 tsk jäst - (10 g)
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)

Gör så här

  1. Grissini: Finhacka salamin. Stek den knaprig i en stekpanna. Låt kallna. Finriv osten.

  2. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och tillsätt chorizo, ost, olja, salt och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.

  3. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela i 32 bitar. Forma till 25 cm långa pinnar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs  övertäckta ca 10 min. Grädda mitt i ugnen 12–14 min. Låt kallna på galler.

  4. Gazpacho: Lägg paprikorna i en matberedare. Skär tomaterna i mindre bitar. Ansa och skär löken i bitar. Skala vitlöksklyftan. Kärna ur chilin.

  5. Lägg tomater, lök, vitlök och chili i matberedaren och mixa slätt. Tillsätt olja, vinäger och salt. Späd med vattnet till lagom soppkonsistens. Ställ i kylen så att den blir riktigt kall.

  6. Servera gazpachon i glas med grissinin till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!