Galette - recept på smördegspaj med äpplen

Galette med tunt skivade äppelringar. En fin och frasig äppelgalette som passar fint till eftermiddagsfika.
Lena Söderström
Foto: Lennart Weibull
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 5 - 6 äpplen
  • 0,5 citron
  • 1 förp smördeg - kyld
  • 1 msk smör - smält
  • 4 - 5 msk florsocker
  • 3 msk hasselnötskärnor - rostade hackade

Gör så här

  1. Kärna ur och skär äpplen i tunna skivor. Pressa över citronen.

  2. Sätt ugnen på 200 grader.

  3. Rulla ut smördegen tillsammans med bakplåtspapperet på en ugnsplåt och nagga smördegen med en gaffel. Lägg på äppelskivorna omlott, spara ca 2 centimeter degkant runtom. Pensla äppelskivorna med smöret och sikta 2 msk av florsockret över äpplena.

  4. Grädda galetten i mitten av, ca 15 minuter. Sikta 1 msk florsocker över äpplena och grädda ytterligare ca 10 minuter. Toppa med nötter och sikta över resten av florsockret. Servera gärna med vaniljsås eller glass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling: Lena Söderström Foto: Lennart Weibull

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!