Gáhkku - samiskt tunnbröd

Recept på gáhkku som är ett samiskt tunnbröd.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 6 - 7 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.

  2. Tillsätt smör, socker, salt och mjöl, lite i taget. Knåda allt till en smidig deg. Smöra eller olja in en bunke och lägg i degen. Täck med plastfolie. Låt den jäsa på en varm plats till dubbel storlek, ca 1 timme.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den. Dela degen i 8–10 lika stora bitar och kavla ut dem till rundlar, ca 1/2 cm tjocka. Nagga dem med en gaffel.

  4. Värm upp en torr gjutjärnspanna och stek rundlarna 1–2 min på varje sida. Linda in dem i en handduk och ät direkt till en renskavsgryta!

  5. Recept Saga Aneng, Hembakat

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!