Fyllda vaniljgifflar med hallon
Hembakta gifflar imponerar på de flesta, men de är faktiskt inte alls svåra att göra.
Ingredienser
-
25 g
jäst
-
2,5 dl
mjölk
-
0,5 dl
strösocker
-
1 tsk
vaniljsocker
-
1 tsk
hela kardemummakärnor
- stötta
-
1
ägg
-
9 - 10 dl
vetemjöl
-
100 g
smör
- rumsvarmt
Fyllning
-
150 g
mandelmassa
- grovriven
-
100 g
smör
- rumsvarmt
-
1 msk
florsocker
-
1 tsk
vaniljsocker
-
1,5 dl
hallon
- färska
-
2 msk
strösocker
-
1 msk
potatismjöl
Pensling och topping
-
1
ägg
- uppvispat
-
mandelspån
-
florsocker
Gör så här
-
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. Rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, kardemumma och lätt uppvispat ägg. Arbeta in vetemjöl och smör, lite i taget, till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
-
Fyllning: Rör ihop mandelmassa, smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig fyllning. Blanda hallonen med strösocker och potatismjöl.
-
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 2 delar och kavla ut dem till rundlar, ca 35 cm i diameter. Skär varje rundel i 8 trekanter. Fördela fyllningen och hallonen på den breda sidan av trekanterna. Rulla ihop dem till gifflar, börja från den breda sidan. Tryck ihop kanterna så att fyllningen inte rinner ut.
-
Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedåt och låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
-
Pensla gifflarna med uppvispat ägg. Strö över lite mandelspån. Grädda gifflarna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt gifflarna svalna på galler under bakduk. Pudra dem med florsocker.