Fyllda vaniljgifflar med hallon

Hembakta gifflar imponerar på de flesta, men de är faktiskt inte alls svåra att göra.

Katarina Carlgren
Fyllda vaniljgifflar med hallon
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk hela kardemummakärnor - stötta
  • 1 ägg
  • 9 - 10 dl vetemjöl
  • 100 g smör - rumsvarmt

Fyllning

  • 150 g mandelmassa - grovriven
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 1 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl hallon - färska
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl

Pensling och topping

  • 1 ägg - uppvispat
  • mandelspån
  • florsocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. Rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, kardemumma och lätt uppvispat ägg. Arbeta in vetemjöl och smör, lite i taget, till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

  2. Fyllning: Rör ihop mandelmassa, smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig fyllning. Blanda hallonen med strösocker och potatismjöl.

  3.  Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 2 delar och kavla ut dem till rundlar, ca 35 cm i diameter. Skär varje rundel i 8 trekanter. Fördela fyllningen och hallonen på den breda sidan av trekanterna. Rulla ihop dem till gifflar, börja från den breda sidan. Tryck ihop kanterna så att fyllningen inte rinner ut.

  4. Lägg gifflarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedåt och låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

  5. Pensla gifflarna med uppvispat ägg. Strö över lite mandelspån. Grädda gifflarna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt gifflarna svalna på galler under bakduk. Pudra dem med florsocker.

Vad tyckte du om receptet?