Fyllda småbröd från frysen
Jäsning: 55 minuter
I ugn: 10 minuter
Tid i frys:
Aktiv tid c:a 1 timme
Baka små kuvertbröd som du fyller med härligt krämig fyllning. Frys in dem direkt och ta fram till buffé eller bjudning. Små fina tilltugg som tinar på 1 timme i rumstemperatur.
Ingredienser
-
25 g
jäst
-
25 g
smör
-
2,5 dl
mjölk
-
1 dl
havregryn
-
1,5 tsk
salt
-
5 dl
vetemjöl
- (300 g)
Pensling
-
ägg
Garnering
-
sesamfrö, vallmofrö, chiafrö, havregryn, boveteflingor, linfrö
Fyllning 1
-
100 g
lax
- kallrökt
-
100 g
färskost
- naturell
-
1 msk
gräslök
- hackad
-
1 tsk
citronskal
- rivet
-
0,5 krm
svartpeppar
- nymald
Fyllning 2
-
1 pkt
bacon
- (140 g)
-
100 g
färskost
- naturell
-
2 tsk
dijonsenap
-
1 tsk
honung
-
0,5 dl
paprika
- grillad från burk
Fyllning 3
-
1
morot
- liten (40 g)
-
75 g
vitkål
-
100 g
färskost
- naturell
-
1 msk
pepparrot
- riven
-
1 krm
strösocker
-
1 krm
salt
Gör så här
-
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°.
-
Häll blandningen över jästen och tillsätt havregryn, salt och mjöl.
-
Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
-
Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 2 cm tjock. Ta ut rundlar ur degen med ett litet mått, ca 4 cm i diameter. Lägg rundlarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 15 min. Sätt ugnen på 250°.
Foto: Per Ranung
mini-2
-
Pensla degrundlarna med uppvispat ägg och strö på frön. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt bröden kallna på galler.
Foto: Per Ranung
pensla
-
Fyllning 1: Finhacka laxen och blanda med ost, gräslök, citronskal och peppar. Fyllning 2: Skär baconet i tunna strimlor. Stek det knaprigt i stekpanna. Låt rinna av och kallna på hushållspapper. Blanda baconet med ost, senap och honung. Lägg på paprika. Fyllning 3: Skala moroten. Grovriv morot och vitkål på rivjärn. Blanda med ost, pepparrot, socker och salt.
Foto: Per Ranung
fyllning småbröd
-
Halvera bröden och fyll dem med de olika fyllningarna. Lägg de fyllda bröden på en bricka och ställ dem i frysen tills de är genomfrysta, ca 4 timmar.
Foto: Per Ranung
frysa in småbröd
-
Lägg bröden i fryspåsar eller burkar och förvara i frysen fram till servering. Ta fram bröden ca 1 timme före servering. Bröden håller i frysen ca 2 månader.