Fryst cheesecake med Oreokakor och maräng

Underbar cheesecake med maffig chokladsmak och fluffig maräng.
Elisabeth Johansson
Foto: Susanna Blåvarg

Botten

  • 2 pkt Oreo cookies - á 154 g
  • 150 g smör - smält

Fyllning

  • 300 g mörk choklad - hackad
  • 400 g färskost
  • 160 g strösocker
  • 50 g farinsocker - eller mörkt muscovadosocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 burk dulce de leche - (ca 200 g)

Italiensk maräng

  • 3 äggvitor
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 msk vatten
  • 50 g mörk choklad - hackad

Gör så här

  1. Botten: Mixa kakorna till smulor och tillsätt smöret. Tryck ut blandningen i en form, ca 20 cm i diameter. Låt bottnen stå i kylskåp under tiden som du gör fyllningen.

  2. Fyllning: Smält chokladen i en skål över vattenbad. Vispa ihop färskost, strösocker, farinsocker och vaniljsocker.

  3. Vispa ner chokladen i blandningen med en elvisp. Vispa ner ovispad vispgrädde, lite i taget. Häll blandningen i formen och bred över dulce de lechen. Låt cheesecaken stå i frysen tills den stelnat, i 3–4 tim.

  4. Italiensk maräng: Lägg äggvitorna i en bunke, använd gärna en köksassistent. Koka upp strösocker och vatten. Börja vispa äggvitan när sockerlagen är 110 grader och fortsätt koka sockerlagen till 119–121 grader. Häll sockerlagen i en tunn stråle över äggvitorna och vispa kraftigt under tiden. Vispa tills marängen är kall och fluffig.

  5. Smält chokladen i en skål över vattenbad eller i mikro och vänd ner den slarvigt i marängen så att den blir marmorerad. Toppa cheesecaken med marängen och bränn av den med en brännare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!