Fruktcheesecake med vanilj

Förödande god frukt– och bärkaka med smak av vanilj, citron och kardemumma.

Mitt Kök
Fruktcheesecake med vanilj
Foto: Thomas Carlén

Botten

  • 125 g smör
  • 250 g digestivekex
  • 1 tsk kardemummakärnor - nystötta

Fyllning

  • 400 g philadelphia - eller motsvarande
  • 0,5 citron - ekologisk eller vältvättad, rivet skal av
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 ägg
  • 3 msk strösocker

Topping

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk florsocker
  • frukt och bär
  • 1,5 dl aprikosmarmelad
  • 1 tsk vatten

Gör så här

  1. Botten: Smält smöret och låt svalna. Smula kexen i matberedaren. Blanda i smör och kardemumma. Häll över smulblandningen i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.

  2. Tryck ut smulorna över bottnen och en bit upp på kanten. Ställ formen cirka 1 timme i kylen.

  3. Fyllningen: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ost, citronskal och vanilj. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ostsmeten och äggvispet. Häll fyllningen över bottnen.

  4. Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter. Låt svalna.

  5. Toppingen: Blanda crème fraiche och florsocker och bred över kakan. Grädda ytterligare 5 minuter. Låt kallna.

  6. Fördela tunt skivad frukt och bär över kakan. Smält marmelad och vatten försiktigt på svag värme.

  7. Ringla marmeladen över frukten och bären. Ställ tårtan i kylen tills marmeladen stelnat.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Caroline Hofberg Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök