Frörostade morötter med harissarostat matvete, ingefära och koriander

Frörostade morötter med harissarostat matvete, ingefära och koriander är en underbart god varm sallad med pigga och heta smaker!
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 8 - 10 morötter
  • 1 - 2 msk olivolja
  • 1 msk lönnsirap
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk sesamfrön - vita

Harissarostat matvete

  • 3 dl matvete
  • 1 msk harrissapasta
  • 1 broccolistånd - (250 g)
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt

Ingefärsdressing

  • 0,5 citron
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk ingefära - färsk riven
  • 0,5 - 1 msk honung
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 1 knippa salladslök
  • 1 kruka koriander

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200° varmluft. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen.

  2. Skrubba morötterna, halvera dem på längden och lägg i en ugnssäker form. Tillsätt olja, lönnsirap, salt och peppar. Blanda om och strö över sesamfrön, blanda om så att de täcker morötterna.

  3. Häll det kokta matvetet i en ugnssäker form. Finhacka broccolin och blanda ner. Tillsätt olja, harissa och salt och blanda om ordentligt. Rosta matvete och morötter bredvid varandra mitt i ugnen ca 20 min. Rör om ett par gånger under tiden.

  4. Dressing: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Vispa samman alla ingredienser.

  5. Ta ut morötter och matvete och lägg upp på ett fat. Finstrimla salladslöken och strö den över salladen. Toppa med koriander. Häll över lite av ingefärsdressingen och servera resten vid sidan av.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!