Fröknäcke - recept med fyra sorters frön

Fröknäcke är fullspäckat med fyra sorters olika frön.
Allt om Mat
Foto: Thomas Hjertén

Ingredienser

  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,25 dl pumpakärnor
  • 0,75 dl solroskärnor
  • 2 dl majsmjöl
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 2,5 dl vatten
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30 x 40 cm. Blanda alla frön och kärnor tillsammans med majsmjöl och salt i en bunke. Tillsätt oljan och rör om. Koka upp vattnet och häll det över. Rör till en jämn smet. Tillsätt lite extra vatten om smeten blir för hård.

  2. Bred ut smeten jämnt över hela bakplåtspapperet, ända ut i kanterna. Strö över flingsalt.

  3. Grädda brödet mitt i ugnen ca 70 min. Låt det kallna helt.

  4. Tips! Fröknäcke gräddas helst på låg temperatur för att det ska hinna torka och bli sprött och frasigt.

Fröknäcke utan majsmjöl

Om du inte har möjlighet att baka fröknäcket med majsmjöl så går det bra att byta ut majsmjölet mot fiberhusk.

Hur länge håller fröknäcke?

Fröknäcke förvaras bäst torrt och svalt och kan hålla i flera månader.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!