Fröknäcke med morotskräm och grönkålschips
I ugn: 1 timme och 40 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Fröknäcke med morotskräm och grönkålschips passar bra som snacks till glöggen eller drinken. Lägg morotskrämen på knäckebrödet precis före servering.
Ingredienser
-
1 dl
pumpakärnor
-
1 dl
solrosfrön
-
1 dl
sesamfrön
-
0,5 dl
chiafrön
-
2 msk
fiberhusk
-
3 dl
vatten
-
1,5 tsk
flingsalt
Grönkålschips
-
100 g
grönkål
-
1 msk
olivolja
-
0,5 tsk
flingsalt
Morotskräm med dragon
-
1
morot
- stor
-
1 förp
vita bönor
- (380 g)
-
0,5 dl
apelsin
- pressad
-
10
dragonblad
-
1 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
Garnering
-
flingsalt
Gör så här
-
Blanda de torra ingredienserna till fröknäcket. Koka upp vattnet och blanda ner. Rör om väl. Låt stå och svälla 15 min. Sätt ugnen på 150°.
-
Kavla ut degen tunt mellan två oljade bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen 1 1/2 timme, tills brödet är torrt och krispigt. Vänd runt knäcket efter 40 min gräddning.
-
Chips: Dra bort den grova stjälken på grönkålen och riv bladen i bitar. Blanda bladen med olja och salt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen 10–15 min, tills de är krispiga och frasiga. Håll koll, eftersom de lätt bränns. Låt kallna.
-
Morotskräm: Skala och skär moroten i slantar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 20 min. Häll av och skölj bönorna. Mixa ihop morot, bönor, apelsinsaft och dragon till en slät kräm med mixerstav eller i matberedare. Krydda med salt och peppar.
-
Bryt fröknäcket i bitar. Lägg på en klick morotskräm och toppa med grönkålschips. Strö över flingsalt.