Frökex med pumpa, linfrön och dadlar

Frökex med pumpa, linfrön och dadlar är knapriga och lite sega kex, fulla av fiber och frön. Perfekta att ha på lut i träningsväskan, i ask med smörgåspapper mellan, när hungern smyger sig på.

Frökex med pumpa, linfrön och dadlar
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 6 dadlar - färska
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1 dl solrosfrön - naturella
  • 1 dl linfrön
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl psylliumhusk - Risenta
  • 1 krm salt
  • 2 dl vatten

Gör så här

  1. Kärna ur dadlarna och hacka dem grovt. Smält kokosoljan. Lägg dadlarna i en matberedare tillsammans med kokosolja, solrosfrön, linfrön, pumpakärnor, havregryn, psylliumhusk och salt. Mixa tills allt är finhackat.

  2. Lägg över smeten i en bunke och häll över vattnet. Låt stå ca 15 min, tills vattnet absorberats. Sätt ugnen på 160°.

  3. Dela frömixen i två delar och kavla ut varje del mellan två bakplåtspapper, ca 2 mm tjockt. Lägg över på en plåt och lyft bort det översta bakplåtspapperet.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, tills det fått lite färg och är knaprigt. Ta ut och skär i kvadrater, ca 6 x 6 cm. Rosta mitt i ugnen ytterligare ca 15 min. Ta ut och låt kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?