Fröbullar med pumpa och hampa

Goda och nyttiga frön både i degen och på toppen. Ta de frön du har hemma eller gör din egen favoritblandning.
Elisabeth Johansson
Fröbullar med pumpa och hampa
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten - 37 grader
  • 2 tsk salt
  • 2 msk sirap - ljus
  • 3 dl rågmjöl - grovt
  • 2 dl rågflingor - eller havregryn
  • 3 dl frön - blandade,till exempel solrosfrön, pumpakärnor och hampafrön
  • 7 dl vetemjöl

Till pensling

  • 1 ägg
  • 1 dl frön - blandade till exempel solrosfrön, pumpakärnor och hampafrön

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vattnet och rör om. Blanda i salt, sirap, grovt rågmjöl, rågflingor och frön.

  2. Arbeta in lite i taget av vetemjölet. Arbeta degen i cirka 4-5 minuter till en smidig deg. Lägg över plastfolie eller en bakduk och låt degen jäsa i 30 minuter.

  3. Sätt under tiden ugnen på 210 grader.

  4. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela upp degen i 24 bitar och forma till runda bullar.

  5. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Lägg över bakdukar och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

  6. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över fröna. Grädda bröden mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. Låt bröden svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök