Fröbröd

Kicka igång dagen med massor av knapriga fibrer och nyttiga fetter i ett underbart gott fröbröd. Smidigaste sättet är att jäsa bröden över natten, använd då kallt vatten. Manitoba är extra starkt vetemjöl med högt proteinvärde som ger ett högt, fluffigt bröd.
Sophie Berlin
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten - (37 grader)
  • 2 tsk salt
  • 4 dl rågmjöl - fint (240 g)
  • 6 dl Manitoba Cream (vetemjöl) - (360 g)
  • 0,5 dl havregryn
  • 2 msk linfrön
  • 2 msk pumpakärnor
  • 2 msk havrekärnor - från Risenta

Toppping

  • 1 dl havregryn
  • 1 dl havrekärnor
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl pumpakärnor

Tillbehör

  • avokado
  • keso
  • chiliflakes
  • ärtskott
  • groddar

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt salt.

  2. Arbeta ner mjölet. Det ska bli en ganska lös och smidig deg. Rör i gryn, frön och kärnor precis på slutet. Låt jäsa ca 45 min i rumstemperatur eller 8 timmar i kylen.

  3. Sätt ugnen på 225°. Blanda alla ingredienser till toppingen på ett fat. Ta upp små degklickar med en degskrapa. Doppa i frötoppingen, lägg på bakplåtspapper. Strö även frötopping på toppen.

  4. Grädda bröden mitt i ugnen ca 10 min. Lyft upp bröden och knacka på undersidan, låter det ihåligt är bröden färdiga. Låt ­svalna på galler ca 30 min.

  5. Servera bröden med mosad avokado och keso. Strö över chiliflakes, toppa med skott och groddar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!