Friterat tunnbröd toppat med gubbröra

Friterat tunnbröd toppat med gubbröra är ett gott tilltugg. Tunnbrödet kan friteras dagen före och förvaras torrt så att det behåller sin frasighet. Gubbröran läggs på strax före servering.

Monica Eisenman
Monica Eisenman
Friterat tunnbröd toppat med gubbröra
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2 tunnbröd - mjuka, rektangulära
  • 3 dl frityrolja

Gubbröra

  • 150 g potatis - kokt, avsvalnad
  • 4 ägg - hårdkokta
  • 5 anjovisfiléer
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 2 msk gräslök - finhackad
  • 2 msk dill - finhackad
  • 1 msk schalottenlök - finhackad
  • 1 msk anjovisspad
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar - nymald

Garnering

  • dill och gräslök

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i små tärningar. Skala och hacka äggen. Hacka ansjovisen. Blanda alla ingredienserna till gubbröran.

  2. Skär brödet i 16 trekanter. Hetta upp olja i en kastrull till 160–170°.  Fritera brödbitarna tills de blir krispiga och gyllenbruna. Ta upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

  3. Fördela röran på brödbitarna och garnera med dill och gräslök.

Vad tyckte du om receptet?