Friterade honungsmunkar med vattenmelon

Recept på friterade små honungsmunkar med vattenmelon. På ön Karpathos serveras ofta dessa bollar till dessert. Flytande honung ringlas på efter fritering.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 12 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 3 msk strösocker
  • 2 krm salt
  • 5 dl vetemjöl - (300 g)

Fritering

  • 5 dl rapsolja

Tillbehör

  • honung - flytande
  • kanel - mald
  • vattenmelon

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll den över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 24 bitar. Forma bitarna till små, runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.

  3. Hetta upp oljan till 170°. Fritera några bollar i taget tills de är gyllenbruna. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.

  4. Lägg de nyfriterade bollarna på ett fat och ringla över honung. Pudra över kanel och servera dem genast med bitar av vattenmelon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!