Friterad tofu med trattkantareller, citron- och sesamsås och strössel

Friterad tofu med trattkantareller, citron- och sesamsås och strössel är en god vegorätt. Trattkantarellerna bidrar med härligt god smak och ger ett gott tugg.

Monica Eisenman
Monica Eisenman
Friterad tofu med trattkantareller, citron- och sesamsås och strössel
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 200 g svamp
  • 250 g broccoli
  • 2 msk smör
  • 300 g tofu - fast
  • 1 dl polenta
  • 2 tsk salt
  • 0,5 dl rapsolja

Citron- och sesamsås

  • 1 dl chilisås - söt
  • 0,75 dl citron - pressad
  • 0,5 dl risvinäger
  • 2 msk tahini (sesampasta) - (sesampasta)
  • 1,5 msk soja - japansk
  • 1,5 msk sesamolja
  • 0,5 tsk chiliflakes

Strössel

  • 0,5 dl panko
  • 0,5 dl sesamfrön - gärna både svarta och vita
  • 0,5 tsk flingsalt

Garnering

  • koriander

Gör så här

  1. Citron- och sesamsås: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt koka upp och sjud ca 5 min. Mixa såsen slät med mixerstav.

  2. Sätt ugnen på 175°. Sprid ut panko, sesamfrön och flingsalt i en ugnssäker form. Rosta mitt i ugnen 5–10 min tills de blir gyllene. Rör om en gång under tiden.

  3. Skär eller bryt broccolin i buketter. Koka dem i lättsaltat vatten 2-3 min. Spola av med kallt vatten och låt rinna av.

  4. Stek trattkantarellerna i en torr stekpanna tills vätskan kokat bort. Tillsätt smör och fortsätt steka ca 10 min.  Lägg åt sidan.

  5. Blanda polenta och salt i en skål. Skär tofun i kuber och torka den med hushållspapper. Vänd runt tofun i polenta. Stek tofun i rikligt med olja i en stekpanna tills bitarna blir gyllenbruna runtom.  Lägg över på hushållspapper för att rinna av. Häll bort oljan från stekpannan men spara ca 1 tesked. Lägg broccoli och svamp i stekpannan och rör om tills det blir varmt.

  6. Lägg fräset på ett fat och strö över det rostade panko- och sesamströsslet.  Garnera med koriander och servera med såsen.

Vad tyckte du om receptet?