Friterad scampi med sötsur sås

Friterad scampi med sötsur sås är en klassiker från 70-talet. Umami är en smakförstärkare som används mycket i de asiatiska köken. Den kan ersättas med 1 hönsbuljongtärning.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 g vannameiräkor - frysta, skalade, ASC-märkta
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl öl - ljust
  • 0,75 dl vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 1 äggula
  • 2 äggvitor

Fritering

  • 1 l rapsolja

Sås

  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk ingefära - riven
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk strösocker
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk umami - Santa Maria
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 msk soja - kinesisk
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Tillbehör

  • ris
  • sallad

Gör så här

  1. Tina räkorna enligt anvisning på förpackningen. Lägg dem på hushållspapper för att få bort all vätska.

  2. Sås: Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs chili, lök, vitlök och ingefära i olja i en kastrull ca 3 min. Rör i sockret och tillsätt vatten, umami, vinäger och soja. Låt koka utan lock ca 5 min. Red såsen med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.

  3. Blanda mjöl och salt. Tillsätt öl, vatten, olja och äggula och vispa till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner äggvitorna i smeten.

  4. Hetta upp oljan till 180°. Doppa räkorna i frityrsmeten och fritera dem i omgångar, 5–6 räkor i taget, tills de fått fin färg ca 2 min. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.

  5. Servera de nyfriterade räkorna med ris och sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!