Friterad scampi med sötsur sås

Friterad scampi med sötsur sås är en klassiker från 70-talet. Umami är en smakförstärkare som används mycket i de asiatiska köken. Den kan ersättas med 1 hönsbuljongtärning.

Friterad scampi med sötsur sås
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 g vannameiräkor - frysta, skalade, ASC-märkta
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl öl - ljust
  • 0,75 dl vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 1 äggula
  • 2 äggvitor

Fritering

  • 1 l rapsolja

Sås

  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk ingefära - riven
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk strösocker
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk umami - Santa Maria
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 msk soja - kinesisk
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Tillbehör

  • ris
  • sallad

Gör så här

  1. Tina räkorna enligt anvisning på förpackningen. Lägg dem på hushållspapper för att få bort all vätska.

  2. Sås: Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs chili, lök, vitlök och ingefära i olja i en kastrull ca 3 min. Rör i sockret och tillsätt vatten, umami, vinäger och soja. Låt koka utan lock ca 5 min. Red såsen med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten.

  3. Blanda mjöl och salt. Tillsätt öl, vatten, olja och äggula och vispa till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner äggvitorna i smeten.

  4. Hetta upp oljan till 180°. Doppa räkorna i frityrsmeten och fritera dem i omgångar, 5–6 räkor i taget, tills de fått fin färg ca 2 min. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.

  5. Servera de nyfriterade räkorna med ris och sallad.

Vad tyckte du om receptet?