Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Frikadeller av kalv och lufttorkad skinka i tomatsås

Saftiga och goda frikadeller som inte behöver brynas utan får koka direkt i den smakrika tomatsåsen.

Caroline Hofberg
Frikadeller av kalv och lufttorkad skinka i tomatsås
Frikadeller av kalv och lufttorkad skinka i tomatsås
Frikadeller av kalv och lufttorkad skinka i tomatsås
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 500 gkalvfärs
  • 1 skivavitt bröd
  • 1 dlmjölk
  • 50 gpancetta
  • 1ägg
  • 1 dlbladpersilja- hackad
  • 1,5 dlparmesanost- riven
  • 0,75 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tomatsås:

  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 mskolivolja
  • 1 msktomatpuré
  • 2 burkartomater- krossade
  • 2 mskkapris
  • 1 tskströsocker
  • 1 dlsalvia- strimlad
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör:

  • pasta
  • broccoli

Gör så här

  1. Kantskär brödet och låt det dra i mjölken ca 10 min.

     Lyft upp det och krama ur vätskan, mjölken ska inte användas mer. Finhacka pancettan. Blanda alla ingredienser till frikadellerna.

Gör så här

  1. Forma smeten till 16 stora köttbullar med vattensköljda händer. Lägg dem på en vattensköljd skärbräda.

     Ställ frikadellerna i kylen så länge.

Tomatsås:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja i en traktörpanna. Tillsätt tomatpuré, tomater, kapris och socker.

Gör så här

  1. Koka såsen under lock ca 30 min. Rör då och då. Blanda i salvia och krydda med salt och peppar.

Gör så här

  1. Lägg frikadellerna i tomatsåsen och koka sakta under lock, 15–20 min, vänd dem någon gång under koktiden.

Gör så här

  1. Servera frikadellerna med tomatsås, pasta och broccoli.

Vad tyckte du om receptet?