Friformpaj med inkokta saffranspäron

Recept på päronpaj med saffran. Servera gärna saffranspäronpajen med en kula vaniljglass eller vispad grädde, som extra tillbehör.
Lena Söderström
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 225 g smör - tärnat
  • 1 ägg - kylskåpskallt
  • 2 - 3 msk vatten - iskallt

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 5 - 6 päron - inkokta saffranspäron, se separat recept
  • 1 dl hasselnötskärnor - rostade
  • 3 dl lag - från päronkoket
  • rosmarinkvistar

Gör så här

  1. Nyp ihop mjöl, socker, salt och smör till i en smulig massa. Tillsätt ägget och vattnet och blanda ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila kallt ca 30 minuter.

  2. Fyllningen. Riv mandelmassan grovt. Dela päronen. Grovhacka nötterna.

  3. Sätt ugnen på 200 grader.

  4. Kavla ut degen på mjölat bakbord, från mitten ut till kanterna, till en oval botten, ca 28 cm x 32 cm.

  5. Lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel. Strö över mandelmassan, spara en kant runtom. Lägg på päronen och strö över nötterna mellan frukten. Vik kanten över frukten.

  6. Sätt in plåten på ett galler i nedre delen av ugnen och gädda ca 35 minuter. Låt pajen vila ca 30 minuter.

  7. Koka ihop saffranslagen till sirap, ca 10 minuter.

  8. Garnera pajen med rosmarinblad. Ringla 2-3 msk av saffranssirapen över päronen. Servera med resten av sirapen vid sidan av.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök