Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Fried rice med svamp och röd currytofu

Vegetarisk, smakrik risrätt som man med fördel wokar i stor panna. Koka riset dagen före och låt det kallna i kylskåp över natten. Då går också rätten snabbt att laga till. Marinera gärna tofun i förväg så den hinner dra till sig mycket smak.
Petra Lindstrand
Fried rice med svamp och röd currytofu
Fried rice med svamp och röd currytofu
Fried rice med svamp och röd currytofu
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 250 g basmatiris
  • 300 g fast tofu
  • 2 msk soja - ljus
  • 1 msk röd currypasta
  • 1 msk vatten
  • 125 g salladslök - eller 1 gul lök
  • 1 bit ingefära - (50 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g bambuskott - från burk
  • 2 ägg
  • 150 g svamp - t ex shiitakesvamp eller champinjoner
  • 2 msk rapsolja - + 2 msk
  • 2 msk asiatisk fisksås

Tillbehör

  • 1 kruka koriander
  • limeklyftor
  • soja - gärna thaisoja

Gör så här

  1. Koka riset, gärna kvällen före, och låt det kallna.

  2. Skär tofun i tärningar. Rör ihop soja, currypasta och vatten och blanda med tofun.

  3. Ansa och strimla salladslöken. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Finstrimla bambuskotten. Ansa och skär svampen i bitar.

  4. Stek svampen i 2 msk olja tills den börjar få färg. Tillsätt ingefära, vitlök och tofu och låt fräsa i ca 2 min. Rör i riset och stek vidare i ca 3 min. Skjut allt mot sidan av pannan.

  5. Vispa upp äggen lätt och häll i pannan. Låt dem precis börjar stelna och rör sedan ihop med riset. Krydda med fisksås och strö över salladslök.

  6. Servera riset med koriander, lime och extra soja.

Vad tyckte du om receptet?