French toast med lemon curd-glass

Doppa skivor av surdegsbröd i en äggsmet och stek gyllenbruna på båda sidor. Vänd sedan bröden i vanilj- och strösocker. Lägg på lemon curdglass och italiensk maräng. Garnera med finrivet citronskal.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

French toast

  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 krm salt
  • 1,5 tsk strösocker
  • 6 surdegsbröd
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • smör - till stekning

Lemon curd

  • 1,5 citron - rivet skal och saften
  • 25 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 äggula

Vaniljglass

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 6 äggulor
  • 2 dl strösocker

Italiensk maräng

  • 2 äggvitor
  • 0,5 dl vatten
  • 1,25 dl strösocker

Tillbehör

  • 1 citron - finrivet skal

Gör så här

  1. French toast: Vispa ihop mjölk, vetemjöl och ägg i en skål. Tillsätt salt och socker. Doppa ner bröden och stek dem i smör på båda sidor tills de är gyllenbruna.

  2. Blanda socker och vaniljsocker, och strö över bröden.

  3. Lemon curd: Blanda citronskal, citronsaft, smör och socker i en kastrull. Värm tills smöret smält, dra av kastrullen från värmen.

  4. Vispa ihop ägg och äggula i en skål med en gaffel. Häll ner äggen i kastrullen och sjud försiktigt under kraftig vispning tills curden börjar tjockna.

  5. Sila av curden och låt kallna. Fyll en engångsspritspåse.

  6. Vaniljglass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

  7. Koka upp vaniljstången och fröna med mjölk och grädde.

  8. Vispa upp äggulor och socker. Häll i den varma vätskan i äggsmeten, vispa under tiden.

  9. Häll tillbaka massan i kastrullen och sjud till 84 grader, tills det börjar tjockna. Vispa kraftigt under tiden.

  10. Sila massan och kyl ner den i ett iskallt vattenbad.

  11. Kör glassmassan i glassmaskin tills den är fast och krämig.

  12. Flytta över i en bunke och ringla över lemon curd mellan varven.

  13. Kyl i frysen i cirka 1 timme så går den lättare att kula upp.

  14. Italiensk maräng: Häll upp äggvitorna i en torr och ren bunke eller i en hushållsmaskin.

  15. Koka vatten och socker till 121 grader. Börja vispa upp äggvitan i hushållsmaskinen eller med en elvisp när sockerlagen kommit upp i 110 grader.

  16. Häll i sockerlagen i en fin stråle över äggvitorna under vispning. Vispa i ett par minuter, sänk hastigheten och vispa tills marängen svalnat.

  17. Fyll upp i en spritspåse med en rundtyll.

  18. Servering: Lägg upp bröden på tallrikar. Lägg på glass och spritsa på italiensk maräng. Bränn av marängen med gasolbrännare. Riv över citronskal.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök