French toast à la äppelsmulpaj med äppelkompott och lönnsirap

French toast à la äppelsmulpaj med äppelkompott och lönnsirap är så gott och så enkelt! Servera med vaniljsås, lättvispad grädde eller vaniljglass.
Elisabeth Johansson
French toast à la äppelsmulpaj med äppelkompott och lönnsirap
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 4 skivor levain - (surdegsbröd), stora eller 8 små
  • 2 msk smör

Kanelsmet

  • 2 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk kanel - mald
  • 2 krm salt

Smuldeg

  • 75 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver

Äppelkompott

  • 2 äpplen
  • 25 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 - 2 msk vatten
  • 1 tsk kanel - mald

Tillbehör

  • vaniljsås - glass eller lättvispad grädde
  • lönnsirap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smet: Knäck äggen i en skål. Häll i hälften av mjölken och allt mjöl. Vispa slätt. Tillsätt resten av mjölken, socker, kanel och salt.

  2. Smuldeg: Blanda ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver i en skål till en smulig deg. Sätt skålen i kylen.

  3. Kompott: Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Smält smöret i en kastrull och lägg i äppelklyftorna. Tillsätt socker och vatten, Sjud 2–3 min. Blanda i kanel.

  4. Lägg äppelklyftorna på bröden och lägg ihop dem två och två. Doppa bröden i smeten på båda sidor och runt om. Stek bröden i smör i en stekpanna tills det blir gyllenbruna på båda sidor.

  5. Lägg bröden på en plåt och fördela smuldegen över bröden. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

  6. Skär varje bröd i två bitar och servera med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde och lönnsirap.

Vad tyckte du om receptet?