French toast à la äppelsmulpaj med äppelkompott och lönnsirap

French toast à la äppelsmulpaj med äppelkompott och lönnsirap är så gott och så enkelt! Servera med vaniljsås, lättvispad grädde eller vaniljglass.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 4 skivor levain - (surdegsbröd), stora eller 8 små
  • 2 msk smör

Kanelsmet

  • 2 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk kanel - mald
  • 2 krm salt

Smuldeg

  • 75 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver

Äppelkompott

  • 2 äpplen
  • 25 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 - 2 msk vatten
  • 1 tsk kanel - mald

Tillbehör

  • vaniljsås - glass eller lättvispad grädde
  • lönnsirap

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smet: Knäck äggen i en skål. Häll i hälften av mjölken och allt mjöl. Vispa slätt. Tillsätt resten av mjölken, socker, kanel och salt.

  2. Smuldeg: Blanda ihop smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver i en skål till en smulig deg. Sätt skålen i kylen.

  3. Kompott: Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Smält smöret i en kastrull och lägg i äppelklyftorna. Tillsätt socker och vatten, Sjud 2–3 min. Blanda i kanel.

  4. Lägg äppelklyftorna på bröden och lägg ihop dem två och två. Doppa bröden i smeten på båda sidor och runt om. Stek bröden i smör i en stekpanna tills det blir gyllenbruna på båda sidor.

  5. Lägg bröden på en plåt och fördela smuldegen över bröden. Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

  6. Skär varje bröd i två bitar och servera med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde och lönnsirap.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!