Fredagsdrinken – Dry Martini

Recept på klassiska drinken Dry Martini. Martini di Arma di Taggia sägs ha skapat Dry Martini på Knickerbocker Hotel i New York 1912. Från att ha innehållit nästan lika mycket vermouth som gin har den blivit allt torrare med åren.
Fredagsdrinken – Dry Martini, recept och film.
Fredagsdrinken – Dry Martini, recept och film. Foto: Otto Norin

Ingredienser

  • is
  • 5 cl gin
  • 1 cl torr vit vermouth
  • 1 grön oliv

Gör så här

  1. Rör gin och vermouth med is och sila upp i ett cocktailglas.

  2. Garnera med oliver på drinkpinne.

  3. With a twist: betyder med citrusskal. Istället för oliven, ta en bit citronskal, utan det vita. Kläm ut lite olja ur skalet över drinken och släpp ner skalet i glaset.

Vad tyckte du om receptet?

Vad är vermouth?

Vermouth är ett kryddat starkvin som finni både söt och torr variant. Den finns också som röd och rosé. Det finns tillverkare i både Italien och Frankrike och vinet är kryddat med bland annat malört. Den som först sägs ha hittat på receptet är Antonio Benedetto Carpano från Turin (år 1786) och han tog namnet Vermouth eftersom han var inspirerad av ett tyskt starkvin med malört i. Wermut betyder malört på tyska.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!