Frästa grönsaker med mathavre och pocherat ägg

En snabbvariant av klassikern stekt ris. Fräs de grönsaker du har hemma, blanda med mathavre och toppa med ett pocherat ägg för extra protein.
Therese Elgquist
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 4 dl mathavre
  • 4 morötter
  • 2 gulbetor
  • 100 g grönkål
  • 4 ägg
  • 1 l vatten
  • 1 msk ättiksprit - (12 %)
  • 1 tsk salt - + 1 tsk
  • 1 msk kokosolja
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • 0,5 dl valnötter
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Koka mathavren enligt anvisning på förpackningen.

  2. Skrubba morötterna i vatten och skär i sneda slantar. Skala och tärna gulbetorna. Skär bort stammen från grönkålen och riv bladen i mindre bitar. Ansa och strimla purjolöken.

  3. Koka upp vatten, ättika och 1 tsk salt i en liten kastrull. Knäck ett ägg i en liten kopp. Sänk värmen på plattan så att vattnet sjuder lätt. Vispa upp en liten virvel i vattnet och häll försiktigt ner ägget mitt i virveln. Låt sjuda 4–5 min. Ta upp ägget med hålslev och pochera resten av äggen på samma sätt.

  4. Fräs morot och gulbeta i kokosolja tills de får gyllene färg. Tillsätt purjolök och grönkål och låt fräsa med 2–3 min. Blanda ner mathavren. Krydda med 1 tsk salt och peppar.

  5. Servera grönsaksfräset toppat med pocherat ägg, valnötter och citronmeliss.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!