Frasig smördegstarte med ostkräm och räkor

Frasig smördegstarte med ostkräm, räkor och örtsallad kan göras 3–4 timmar i förväg och garneras strax före.

Anna Wendt
Frasig smördegstarte med ostkräm och räkor
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1 rulle smördeg - kyld (ca 300 g)
  • 1 ägg

Ostkräm

  • 200 g färskost - naturell
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl parmesan - riven
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Örtsallad

  • 50 g salladsblad - späda, t ex röd ängssyra, finbladig grönkål, mâche eller tat-soi
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • 1 kg räkor - med skal eller 400 g skalade i lake
  • 80 g löjrom
  • 0,5 msk dill
  • krasse - ev, gärna lila blad

Gör så här

  1.  

  2. Sätt ugnen på 225°. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper och pensla kanterna med uppvispat ägg.

  3. Ostkräm: Rör samman alla ingredienser och bred krämen över smördegen, men lämna ca 1 cm ut till kanten runt om. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, tills smördegen är gyllene. Ta ut och låt svalna.

  4. Örtsallad: Vispa samman olja, citronsaft, salt och peppar. Vänd ner salladen i dressingen precis före servering.

  5. Skala räkorna eller låt dem rinna av. Toppa tarten med räkor, löjrom och sallad. Avsluta med dill och eventuellt krasse.

Vad tyckte du om receptet?