Frasig lax på plåt

Recept på frasig lax på plåt. Risonin som serveras till laxen är godast precis nylagad.

Petra Lindstrand
Frasig lax på plåt
Recept på frasig lax på plåt. Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1,5 kg laxfilé
  • 1 citron
  • 2 krukor basilika
  • 1 dl kapris
  • 8 bananschalottenlökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 kg körsbärstomater
  • 2 msk sherryvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl lök - rostad
  • 0,5 tsk salt - + 1,5 tsk
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Risoni

  • 500 g risoni (barilla)
  • 70 g babyspenat - + 70 g
  • 200 g färskost - naturell
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj citronen i ljummet vatten. Skala av det gula skalet med en potatisskalare. Mixa citronskal, basilika och kapris.

  2. Skala och skär lök och vitlök i skivor. Blanda tomater, lök och vitlök med vinäger, socker och 1/2 tsk salt i en långpanna. Fös tomatsalladen åt sidorna i långpannan och lägg laxen mitt i. Strö över 1 1/2 tsk salt och peppar. Bred på basilikaröran, strö över löken. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min.

  3. Risoni: Koka risonin enligt förpackningens anvisning. Mixa 70 g spenat med färskost, salt och peppar. Tillsätt 1 dl av kokvattnet från risonin. Låt rinna av, blanda med färskoströra och 70 g spenat.

  4. Servera laxen med den varma tomatsalladen och risonin.

Vad tyckte du om receptet?