Frasig lax på plåt
I ugn: 25 minuter
Aktiv tid c:a 25 minuter
Recept på frasig lax på plåt. Risonin som serveras till laxen är godast precis nylagad.
Ingredienser
-
1,5 kg
laxfilé
-
1
citron
-
2 krukor
basilika
-
1 dl
kapris
-
8
bananschalottenlökar
-
5
vitlöksklyftor
-
1 kg
körsbärstomater
-
2 msk
sherryvinäger
-
1 msk
strösocker
-
2 dl
lök
- rostad
-
0,5 tsk
salt
- + 1,5 tsk
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
Risoni
-
500 g
risoni (barilla)
-
70 g
babyspenat
- + 70 g
-
200 g
färskost
- naturell
-
1 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225°. Skölj citronen i ljummet vatten. Skala av det gula skalet med en potatisskalare. Mixa citronskal, basilika och kapris.
-
Skala och skär lök och vitlök i skivor. Blanda tomater, lök och vitlök med vinäger, socker och 1/2 tsk salt i en långpanna. Fös tomatsalladen åt sidorna i långpannan och lägg laxen mitt i. Strö över 1 1/2 tsk salt och peppar. Bred på basilikaröran, strö över löken. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min.
-
Risoni: Koka risonin enligt förpackningens anvisning. Mixa 70 g spenat med färskost, salt och peppar. Tillsätt 1 dl av kokvattnet från risonin. Låt rinna av, blanda med färskoströra och 70 g spenat.
-
Servera laxen med den varma tomatsalladen och risonin.