Frasig fiskgratäng med sriracha och curry

Superenkel fiskgratäng med hetta och mycket smak. Både curry och srirachasås är goda till fisk. Använd fryst eller färsk fisk, viktigt att fisken är tinad. Skysåsen som bildas av lök, crème fraiche, tomater och fisk är god att ösa över ris eller potatis.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 g torskfilé - eller koljafilé, ASC- eller MSC-märkt
  • 400 g tomater
  • 2 färska lökar - med blast
  • 2 tsk curry
  • 1 - 2 msk srirachasås
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl panko - eller ströbröd
  • 1 vitlöksklyfta
  • rapsolja - salt, nymald svartpeppar

Tillbehör

  • 3 dl ris
  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Tärna tomaterna och lägg dem i botten av en smord ugnssäker form. Skär fisken i portionsbitar och lägg dem på tomaterna. Vik ihop filéerna om de är tunna. Krydda med 1 tsk salt.

  2. Ansa och skär löken i tunna klyftor. Blanda lök, curry och sriracha med crème fraiche. Bred crème fraicheröran över fisken.

  3. Rosta panko-ströbrödet i en stekpanna med 1 msk olja och 1 pressad vitlöksklyfta. Strö blandnigen över gratängen. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min tills gratängen fått lite färg. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

  4. Servera gratängen med ris och sallad. 

Gör så här

  1. Mild färsk lök behöver inte stekas. Den kan bytas ut mot salladslök.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!