Fransk tomatpaj – recept

Recept på fransk tomatpaj. En paj inspirerad av de goda pajerna man kan hitta i bagerierna i Provence i södra Frankrike. Den har extra mycket smak och en fyllning med bland annat tomat, pesto, sardeller och vitlök. Pajen är god både ljummen och kall. 

Fransk tomatpaj – recept
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 3 ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl ost - riven, t ex gruyère, comté eller lagrad grevé
  • 3 msk röd pesto
  • 1 msk timjan - repad eller 2 tsk torkad
  • 1 kvist rosmarin - hackad eller 2 tsk torkad
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 500 g tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 sardeller

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Skär smöret i tärningar. Blanda smör, mjöl och salt och arbeta ­eller nyp ihop till en deg. Låt ­degen vila i kylen i ca 30 min.  

  2. Sätt ugnen på 200°. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, 26 cm i diameter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10–15 min.

  3. Fyllning: Blanda ägg, crème fraiche, ost, pesto, timjan, ros­marin och peppar. Skär tomaterna i tunna skivor. Skala och skär vitlöksklyftorna i tunna skivor. Strimla sardellerna. Häll i ägg­smeten i pajskalet och lägg på tomat, vitlök och sardeller.

  4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 min. Servera pajen ljummen eller kall med sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Att odla egna tomater är roligt. De behöver näring i lagom mängd, vatten och sol. Roligast är att odla sortäkta tomater eller tomater av kulturarvssort, som kallas heirloom tomato på engelska. Dessa kan man enkelt ta fröer ifrån.

Gör så här: Torka några kärnor på en bit hushållspapper och plantera papperet nästa år. Då kan du skörda liknande tomater året efter.