Fransk potatisgratäng

En god och krämig potatisgratäng med purjolök och gruyèreost är ett perfekt tillbehör som passar extra bra till kötträtter. Toppa med färska örter och nymald svartpeppar
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 0,5 purjolök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl färska örter - blandade, till exempel dragon, rosmarin, timjan och salvia, hackade
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - malen
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 100 g gruyère - grovt riven
  • smör - till formen

Till garnering

  • färska örter
  • svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Smörj en ugnsfast form med smör.

  3. Skala och skiva potatisen. Tvätta och strimla purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Varva potatis, purjolök, vitlök och örter i formen. Salta och peppra.

  4. Häll grädde och mjölk i kastrull, koka upp och häll på gratängen. Sätt in gratängen mitt i ugnen i cirka 40 minuter.

  5. Ta ut gratängen och strö över osten. Sätt tillbaka gratängen i ugnen i 10–15 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Strö över blandade örter och nymald svartpeppar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök