Fransk lantpaté

En härligt grov lantpaté är alltid lika omtyckt. Ska patén serveras på en buffé tillsammans med många olika rätter räcker det med cornichoner och oliver som tillbehör. Men om patén ska serveras som förrätt är cumberlandsås, grönsallad och cornichoner gott till.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 150 g rökt sidfläsk
  • 200 g champinjoner
  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • smör
  • 500 g nötfärs
  • 2 msk konjak
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm timjan
  • 2 ägg
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 400 g kycklinglever

Gör så här

  1. Finhacka fläsket och champinjonerna. Skala och hacka lök och vitlök.

  2. Fräs fläsket i en klick smör cirka 2 minuter. Tillsätt champinjoner, lök och vitlök och fräs ytterligare cirka 5 minuter. Låt kallna.

  3. Lägg färsen i en matberedare och tillsätt konjak, salt, timjan, ägg och mjöl. Häll i grädden medan maskinen går och arbeta snabbt ihop till en smet.

  4. Putsa levern fri från senor och hinnor. Finhacka levern. Lägg över färsen i en bunke och blanda försiktigt i lever och svampfräs.

  5. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång brödform, 1 1/2 liter. Klipp till och lägg ett bakplåtspapper i botten. Fördela smeten i formen och släta till ytan.

  6. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 1/2 timme. Låt kallna.

  7. Täck patén med aluminiumfolie och ställ en tyngd på, till exempel en avlång form med kallt vatten. Låt stå i kylen till nästa dag. Patén håller sig ett par dagar i kylen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!