Fransk Jansson

Recept på fransk Jansson. Jansson ska lagas med fast ­potatis, annars blir den för mosig. Låt den få ta sin tid i ugnen, det är det som ger den rätta konsistensen.
Recept på fransk Jansson.
Recept på fransk Jansson. Foto: Joel Våreus

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 4 bananschalottenlökar
  • 2 msk dijonsenap - gärna grov
  • 1 burk anjovisfiléer - (125 g)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl panko - eller annat ljust ströbröd
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Skala och skär potatisen i grova strimlor. Skala och skiva löken.

  3. Häll av ansjovisen och spara spadet. Hacka ansjovisen. Blanda ansjovis och senap med lök och potatis.

  4. Häll blandningen i en smord ugnssäker form, ca 25 x 30.

  5. Blanda grädden med ansjovisspad och salt. Häll blandningen över potatis och lök i formen. Strö över panko eller ströbröd. Hyvla över smöret med en osthyvel.

  6. Grädda mitt i ugnen ca 50 min. Täck med ett bakplåtspapper om ytan börjar se mörk ut. Låt gärna stå en stund före ­servering

Recept av Allt om Matredaktionen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!