Fransk chokladtryffelkaka

Recept på fransk chokladtryffelkaka. Chokladkaka med glass till de vuxna och glass med ljummen nutellasås till de små. Kakan går utmärkt att göra flera dagar före och förvara i kyl. Den är dessutom glutenfri! Gör två kakor till en buffé för 20 gäster.

Petra Lindstrand
Fransk chokladtryffelkaka
Recept på fransk chokladtryffelkaka. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 300 g choklad - mörk, (70%)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl muscovadosocker - ljust
  • 200 g smör - rumsvarmt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 1,5 dl kaffe - hett, starkt
  • 6 ägg - stora

Garnering

  • 1,5 dl hasselnötter - rostade
  • 100 g mjölkchoklad - kylskåpskall
  • 200 g vinbär - röda
  • kakao - ev

Tillbehör

  • 2,5 l vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fäst ett bakplåtspapper i botten på formen. 

  2. Hacka chokladen och smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad.

  3. Vispa socker, muscovadosocker, smör och vaniljsocker pösigt. Sikta i kakaon. Blanda i chokladen och därefter det heta kaffet. 

  4. Vispa upp äggen och blanda ner i chokladsmeten. 

  5. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 45 min, den ska kännas lite kladdig. Kakan sjunker ihop allteftersom. Låt svalna och sedan kallna i kylen. 

  6. Grovhacka nötterna. Hyvla mjölkchokladen. Toppa kakan med nötter och choklad. Garnera med vinbär. Pudra ev över kakao och servera med glass.

Vad tyckte du om receptet?