Frallor med dinkel och havre

Härliga frukostbröd. Havregryn och kanske lite mjöl på toppen gör att de får ett rustikt utseende.
Elisabeth Johansson
Frallor med dinkel och havre
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten - 37 grader
  • 2 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 dl havregryn
  • 5 dl fullkornsmjöl - av dinkel
  • 5 dl vetemjöl - ca

Till pensling

  • 1 ägg
  • 1 dl havregryn

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vattnet och blanda i salt, socker, rapsolja, havregryn och dinkel.

  2. Arbeta in lite i taget av vetemjölet och arbeta degen smidig, om degen känns lös tillsätt lite extra vetemjöl.

  3. Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.

  4. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela upp degen i 24 bitar, forma varje bit till en bulle och lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Lägg på bakdukar och låt jäsa i 30 minuter. Sätt under tiden på ugnen på 200 grader.

  5. Pensla bröden med lätt uppvispat ägg, strö över havregryn och grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter. Låt bröden svalna på ett galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök