Försvarets ärtsoppa
Recept på ärtsoppa. Hemligheten bakom en lyckad ärtsoppa är att laga den i en riktigt stor sats. Den kan sedan frysas in i mindre portioner.
Ingredienser
10
personer
-
600 g
gula ärter
- torkade
-
2 l
vatten
-
500 g
rimmat fläsk
- i tärningar
-
1
gul lök
- medelstor, hackad
-
1
grönsaksbuljongstärning
-
1 tsk
salt
-
1 tsk
timjan
-
1 tsk
mejram
-
0,5 tsk
ingefära
Gör så här
-
Blötlägg ärterna i vatten. Låt stå ca 12 timmar. Häll bort vattnet.
-
Häll ärter, vatten, fläsk, lök, salt och buljongtärning i en stor kastrull. Låt koka utan lock ca 1 timme tills ärterna är mjuka.
-
Smaksätt med salt, timjan, mejram och ingefära. Späd med vatten vid behov.