Formbröd med morot och sesam

Ett härligt bröd som får sin karaktär från morötter och sesamfrön. Perfekt att skiva upp, frysa in i skivor och ta fram och rosta.

Katarina Carlgren
Formbröd med morot och sesam
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten - rumsvarmt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2 msk rapsolja
  • 6 - 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 1 morot - finriven (50-60 g)

Topping

  • 1 ägg - uppvispat
  • sesamfrön

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Rör ner grahamsmjölet i degvätskan och låt det stå i ca 15 min.

  2. Tillsätt rapsolja, vetemjöl och salt och arbeta ihop till en deg, gärna i en köksassistent. Arbeta in sesamfrön och riven morot i degen.

  3. Fördela degen i en smord och bröad form, ca 1 ½ liter. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 2 ½ tim, eller i kylskåp över natten. Sätt ugnen på 200 grader.

  4. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 35–40 min. Låt brödet svalna i ca 10 min i formen och sedan på galler under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?