Fôret noir - chokladdessert

Maffig chokladdessert - recept av Sébastien Boudet.  En bakelse som nästan känns syndig... Den har allt!
Sébastien Boudet
Fôret noir
Fôret noir Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 225 g smör - osaltat
  • 125 g mörk choklad - mörk (70%)
  • 3 ägg
  • 2,5 dl rörsocker - fint
  • 2,5 msk kakao

Vaniljgrädde

  • 1 vaniljstång
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker

Mörk chokladmousse

  • 1 gelatinblad
  • 175 g mörk choklad - mörk t ex Nyangbo, Valrhona
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde

Konfiterade körsbär

  • 500 g körsbär
  • 2 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g mjölkchoklad

Gör så här

  1. av Sebastien Boudet

  2. Sätt ugnen på 225°.

  3. Smält ihop smör och choklad över vattenbad till 50°. Vispa ägg och socker fluffigt. Sikta i kakao och tillsätt smör- och chokladblandningen. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, 30x40 cm. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kakan kallna på galler.

  4. Vaniljgrädde: Halvera vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Vispa grädden med vaniljfrön och florsocker. Ställ i kylen.

  5. Mousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Smält chokladen över vattenbad till 50–55°. Värm mjölken. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta i mjölken. Häll lite av mjölken på chokladen och blanda med en slickepott(här hittar du en slickepott från Roy Fares).

  6. Tillsätt mjölk undan för undan under omrörning. Vispa grädden. Blanda ner hälften av grädden i choklad- och mjölkblandningen. Vänd ner resten av grädden. Täck med plast och låt stå i kylen ca 1 timme.

  7. Körsbär: Koka upp vatten och socker i en liten kastrull. Kärna ur körsbären och lägg dem i den kok-ande sockerlagen. Täck med lock och stäng av värmen. Låt körsbären kallna i rumstemperatur.

  8. Skär chokladbottnen mitt itu. Bred på chokladmousse och strö över 200 g avrunna körsbär. Bred på vaniljgrädden. Lägg på den andra bottnen. Täck med plastfolie och ställ i frysen ca 2 timmar.

  9. Garnering: Vispa grädden. Bred lite av den på kakan. Skär kakan i kvadrater, ca 4 x 4 cm. Hyvla/grovriv chokladen. Bred grädde på kanterna och fäst chokladen. Spritsa på grädde. Garnera med körsbär.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!