Foccacia med fetaost, oliver och rosmarin

Recept på foccacia med fetaost, ett omtyckt italienskt matigt bröd.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk - kall
  • 2 dl vatten - kallt
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 8 dl vetemjöl special - ca
  • 1,5 tsk salt

Till garnering

  • 150 g fetaost
  • 1 dl oliver - svarta urkärnade
  • 2 - 3 rosmarinkvistar
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Smula sönder jästen i en degbunke. Späd med mjölk och vatten. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt oljan och de båda mjölsorterna. Arbeta degen cirka 10 minuter i köksmaskin, tills den blir smidig, men ganska lös. Arbeta in saltet på slutet. Plasta bunken och låt degen jäsa över natten.

  2. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, cirka 30x35 cm. Pensla olja på papperet. Ta upp degen ur bunken och slå upp den i långpannan. Tryck ut den med oljad hand, så att det täcker hela pannan. Täck över med bakduk och låt jäsa minst 30 minuter.

  3. När degen har jäst upp – tryck ner tärnad fetaost, urkärnade oliver och repade rosmarin i små gropar med jämna mellanrum. Pensla brödet med olivolja. Strö över flingsalt. Låt degen jäsa 5 minuter utan bakduk.

  4. Grädda brödet på näst nedersta falsen nerifrån i ugnen, cirka 25 minuter. Låt brödet svalna på bakgaller. Skär brödet i breda skivor eller rutor och servera till exempelvis antipasti. Brödet passar också bra på en buffé.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!