Focaccia på mandelmjöl

LCHF. Passar bra på buffébordet som tilltugg. Du kan också servera focaccian som förrätt tillsammans med några skivor parmaskinka.
Elisabeth Johansson
Focaccia på mandelmjöl
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Focaccia

  • 1,75 dl mandelmjöl
  • 0,5 salt
  • 3 dl ost - riven
  • 2 msk färskost
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • 1 ägg

Topping

  • 1,5 dl oliver
  • 1 fikon
  • 4 kvistar rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Blanda mandelmjöl och salt.

  3. Smält osten och färskosten i en kastrull, rör under tiden. Dra av från spisen och rör hastigt i äppelcidervinäger, mandelmjöl och ägget. Rör kraftigt och blanda ihop alla ingredienserna till en deg.

  4. Platta ut degen till en rundel cirka 20-22 centimeter i diameter på ett bakplåtspapper. Tryck ner fingrarna lätt i degen.

  5. Lägg på oliver, skär fikonen i klyftor och lägg på. Repa rosmarinen och lägg på.

  6. Ringla över olivolja och grädda i cirka 12-15 minuter tills brödet fått en fin gyllenbrun färg.

  7. Strö över lite flingsalt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök