Focaccia med päron och getost

Underbart god och saftig focaccia med päron, getost och valnötter.

Katarina Carlgren
Focaccia med päron och getost
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten - rumsvarmt
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 2 dl durumvete
  • 5,5 - 6 dl vetemjöl - (330-360 g)

Topping

  • 2 msk olivolja
  • 1 päron
  • 200 g getost
  • 1 dl valnötskärnor
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Rör i olja, salt, socker och durumvete. Arbeta in vetemjölet till en ganska lös deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 2 timmar.

  2. Knåda degen smidig på mjölad arbetsbänk. Platta ut degen till en platta, ca 20 x 30 cm, i en ugnssäker form med bakplåtspapper eller på en plåt . Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Topping: Kärna ur och skär päronet i tunna klyftor. Bryt osten i mindre bitar. Grovhacka nötterna.

  4. Gör gropar i degen med fingrarna. Ringla över olja och fördela päron, getost, valnötter och salt i groparna. Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt brödet svalna på galler innan det serveras.

Vad tyckte du om receptet?