Focaccia med oliver och dill

Recept på focaccia med dill och oliver. Gott bröd med parmesanost och dillfrön som vi penslar med en dillolja vid servering. Skärs i remsor. Brödet är godast nygräddat, men går bra att frysa.
Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 dl parmesanost - riven
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk dillfrön - mortlade
  • 1 tsk salt
  • 10 - 11 dl vetemjöl special - (600–660 g)

Topping:

  • 0,5 dl gröna oliver - urkärnade, halverade
  • 1 dl parmesanost - riven
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 kruka dill
  • 0,5 dl olivolja

Gör så här

  1. Smula jästen i degskålen till en köksmaskin. Tillsätt lite av vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resterande vatten, ost, olja, dillfrön, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin, ca 10 min, eller för hand ca 15 min.

  2. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.

  3. Häll ut degen i en långpanna med bakplåtspapper. Tryck ut degen jämnt med handen. Olja gärna handen lätt så går det lättare. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  4. Tryck ner oliverna i degen och strö över ost och flingsalt. Grädda brödet strax under mitten i ugnen ca 20 min.

  5. Mixa dill och olja. Pensla det nygräddade brödet med oljan. Låt brödet svalna och skär upp i remsor eller bitar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!