Focaccia med oliver och dill
Jäsning: 1 timme och 30 minuter
I ugn: 20 minuter
Aktiv tid c:a 20 minuter
Recept på focaccia med dill och oliver. Gott bröd med parmesanost och dillfrön som vi penslar med en dillolja vid servering. Skärs i remsor. Brödet är godast nygräddat, men går bra att frysa.
Ingredienser
-
25 g
jäst
-
5 dl
vatten
-
2 dl
parmesanost
- riven
-
2 msk
olivolja
-
1 tsk
dillfrön
- mortlade
-
1 tsk
salt
-
10 - 11 dl
vetemjöl special
- (600–660 g)
Topping:
-
0,5 dl
gröna oliver
- urkärnade, halverade
-
1 dl
parmesanost
- riven
-
2 tsk
flingsalt
-
1 kruka
dill
-
0,5 dl
olivolja
Gör så här
-
Smula jästen i degskålen till en köksmaskin. Tillsätt lite av vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resterande vatten, ost, olja, dillfrön, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin, ca 10 min, eller för hand ca 15 min.
-
Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
-
Häll ut degen i en långpanna med bakplåtspapper. Tryck ut degen jämnt med handen. Olja gärna handen lätt så går det lättare. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
-
Tryck ner oliverna i degen och strö över ost och flingsalt. Grädda brödet strax under mitten i ugnen ca 20 min.
-
Mixa dill och olja. Pensla det nygräddade brödet med oljan. Låt brödet svalna och skär upp i remsor eller bitar.