Focaccia med oliver och dill

Recept på focaccia med dill och oliver. Gott bröd med parmesanost och dillfrön som vi penslar med en dillolja vid servering. Skärs i remsor. Brödet är godast nygräddat, men går bra att frysa.

Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Focaccia med oliver och dill
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 dl parmesanost - riven
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk dillfrön - mortlade
  • 1 tsk salt
  • 10 - 11 dl vetemjöl special - (600–660 g)

Topping:

  • 0,5 dl gröna oliver - urkärnade, halverade
  • 1 dl parmesanost - riven
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 kruka dill
  • 0,5 dl olivolja

Gör så här

  1. Smula jästen i degskålen till en köksmaskin. Tillsätt lite av vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt resterande vatten, ost, olja, dillfrön, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl i maskin, ca 10 min, eller för hand ca 15 min.

  2. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.

  3. Häll ut degen i en långpanna med bakplåtspapper. Tryck ut degen jämnt med handen. Olja gärna handen lätt så går det lättare. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  4. Tryck ner oliverna i degen och strö över ost och flingsalt. Grädda brödet strax under mitten i ugnen ca 20 min.

  5. Mixa dill och olja. Pensla det nygräddade brödet med oljan. Låt brödet svalna och skär upp i remsor eller bitar.

Vad tyckte du om receptet?