Focaccia med kantareller och västerbottensost
Jäsning: 12 timmar och 30 minuter
I ugn: 30 minuter
Aktiv tid c:a 40 minuter
Recept på focaccia med kantareller. Frasiga kanter och fluffigt inkråm. Höstens kantareller och västerbottensost passar perfekt som fyllning.
Ingredienser
-
10 g
jäst
-
5 dl
vatten
-
12 dl
vetemjöl special
- (700 g)
-
3 msk
olivolja
-
2 tsk
salt
Topping
-
300 g
kantareller
-
1 kruka
timjan
-
1
rödlök
-
2
vitlöksklyftor
-
2 msk
olivolja
- + 2 msk + 2 msk
-
0,5 tsk
salt
-
1,5 dl
västerbottensost
- riven
-
0,5 tsk
flingsalt
Gör så här
-
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör ut jästen. Tillsätt mjöl, olja och salt och rör ihop till en kladdig, ganska lös deg.
-
Täck bunken med plast, låt jäsa ca 12 timmar i rumstemperatur.
-
Topping: Rensa och grovhacka svampen. Repa och finhacka timjanen. Skala och skiva löken tunt. Skala och finhacka vitlöken.
-
Stek svampen i 2 msk olja i en stekpanna tills den fått fin färg. Tillsätt vitlöken, låt fräsa med ca 2 min. Krydda med salt. Låt svalna. Vänd i lök, ost och hälften av timjanen.
-
Häll ut degen på väl mjölad arbetsbänk. Pudra över mjöl och dra lite i den så att den bildar en rektangel, ca 40 x 50 cm. Strö över resterande timjan. Vik ena sidan in mot mitten och därefter den andra sidan över.
-
Ringla 2 msk olja på en plåt med bakplåtspapper. Flytta över degen med händerna. Dra lite i degen igen och tryck ner med fingrarna. Ringla över 2 msk olja.
-
Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
-
Sätt in brödet mitt i ugnen och sänk temperaturen till 200°. Grädda brödet mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut plåten och toppa med svampblandningen. Strö över flingsalt. Grädda brödet ytterligare 15–20 min. Ta ut och låt svalna.