Focaccia – långpannebröd

Focaccia är ett härligt långpannebröd när det är många hungriga runt bordet.
Gitte Heidi Rasmussen
Focaccia – långpannebröd
Focaccia Foto: Inge Skovdal

Ingredienser

  • 2,5 dl vatten - ljummet
  • 0,25 pkt jäst - (12 g)
  • 6 dl vetemjöl - (360 g)
  • 3 - 4 kvistar timjan
  • olivolja
  • salt - + flingsalt

Focaccia i långpanna

  1. Sätt ugnen på 250°. Sätt in en tom plåt i ugnen.

  2. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt 1 msk olja och 1 tsk salt. Tillsätt mjölet lite åt gången och knåda degen, 5 min i maskin och 10 min för hand. Låt jäsa under bakduk 1 timme.

  3. Tryck ut degen till ett stort, platt bröd på bakplåtspapper. Droppa över 3 msk olja och strössla över 1 tsk flingsalt. Repa och strö över timjan. Låt brödet jäsa ca 30 min under bakduk.

  4. För över bröd och bakplåtspapper på den heta plåten. Baka mitt i ugnen ca 12 min.

Vad tyckte du om receptet?