Flygande Jacob - klassiskt recept

Allt-i-ett-rätten Flygande Jacob är enkel att göra och en riktig klassiker med smak av sött från banan och chilisåsen och salt från jordnötterna – perfekt att göra om man har många hungriga gäster. Receptet publicerades första gången 1976 av en man som jobbade inom flygfrakt, Ove Jacobsson. För att förenkla receptet ytterligare kan du använda färdiggrillad kyckling i stället. Det går även fint att variera sig och använda kycklinglår, kassler eller fläskfilé, samt att byta ut vispgrädden mot matlagningsgrädde. Vill du göra rätten vegetarisk? Byt ut kycklingen mot exempelvis quorn, oumph eller halloumi.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 500 g kycklinglårfilé
  • 1 msk smör - (till stekning)
  • 140 g bacon - (1 pkt)
  • 1 stor banan
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl chilisås
  • 1 dl salta jordnötter
  • salt
  • peppar - nymald
  • 4 dl vatten
  • 2 dl ris
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka riset enligt anvisning.

  2. Putsa kycklingfiléerna. Bryn dem på båda sidor i smör. Krydda med salt och peppar. Skär i tjocka skivor och lägg över i en ugnsfast form.

  3. Strimla och knaperstek baconen. Låt rinna av på hushållspapper. Strö baconen över kycklingen. Skiva bananen och lägg ovanpå.

  4. Blanda grädde och chilisås. Krydda med salt och peppar. Häll gräddblandningen i formen.

  5. Gratinera i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Ta ut och strö över jordnötter.

  6. Servera med ris.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök